Beroende?

Det är inte bara poker och videopoker som kan vara beroendeframkallande och leda till ett spelmissbruk, även bingo kan bli boven i dramat. Spelmissbruk och beroende blir allt mer ett tydligt problem i Sverige och övriga världen.

En sak som vi verkligen har till vår fördel i dag är att spelberoende och missbruk numera är ett erkänt problem och klassat som en ”riktig” psykisk sjukdom. För bara tjugo år sedan så ansågs det inte som ett riktigt problem och diagnosen fanns knappt. Men idag kan man alltså bli tagen på allvar och verkligen få hjälp om man orkar söka den. Det finns både stöd för dem som missbrukar och dem som är anhöriga till någon som missbrukar. Visst i bingo brukar man inte spela om så stora summor åt gången men många bäckar små… Det kan bli så att man tillslut är fast i ett spelmissbruk även när det handlar om bingo. Ett missbruk oavsett vad det är man missbrukar är en psykisk sjukdom, så är det bara. Och i och med det så måste man ha hjälp för att ta sig ur det. Ett missbruk kännetecknas av att det leder till destruktiva handlingar och då spelar det ingen roll om det handlar om droger, alkohol eller spel. Men det är viktigt att komma ihåg; det finns hjälp att få.
Spelmissbruk har blivit en erkänd psykisk sjukdom och en diagnos som man kan få hjälp med men det kan fortfarande vara svårt att hitta rätt hjälp. Därför vill vi här ge några tips om vart man ska vända sig när det gått illa.

Organisationen Stödlinjen

Denna organisation består av fem rådgivare som tar emot alla dina frågor och funderingar via telefon och e-post. Dem som jobbar som rådgivare har en stor erfarenhet av att jobba med allt som har med spelmissbruk och beroende att göra. Dem är till för både den som missbrukar och den som är anhörig. Du blir alltid bemött med vänlighet och respekt när du ringer dit. Man är alltid anonym när man ringer och om du inte känner till någon hjälporganisation i ditt närområde så kan de hjälpa dig att få rätt kontakter.

Stödlinjen drivs av Forum, Forskningscenter för psykosocial hälsa vid centrum för psykiatriforskning och Karolinska institutet på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.